Preventívne opatrenia pre predĺženie životnosti kávovaru a zachovanie kvality vyrobenej kávy

Ako predĺžiť životnosť Vášho kávovaru na maximum? Na výhrevné teleso a celý prietokový systém vplýva najmä usadzovanie vodného kameňa. Najmä pri tvrdej vode akú máme v Bratislave a okolí. Na mechanické časti, najmä pri automatických kávovaroch, zase vplývajú vlastnosti kávových zŕn. Ako teda zabezpečiť najlepšiu kávu a dlhú živostnosť Vášho kávovaru:

ODVÁPŇOVANIE KÁVOVARU – vodný kameň sa v kávovare tvorí podobne ako v rýchlovarnej kanvici. Vodný kameň sa tam usadzuje a zhoršuje výkon výhrevného telesa a upcháva prietokové kapacity potrubí čo môže radikálne zvýšiť tlak v systéme. Vysoký tlak zase následne spôsobí poškodenie čerpadla alebo niektorého s tesnení a kávovar začne tiecť. Ak vám kávovar tečie, určite ho nepoužívajte ďalej! Stav sa určite nezlepší, skôr naopak. A zároveň riskujete väčšie poškodenie alebo až skrat ktorý môže byť nebezpečný nielen pre kávovar ale aj pre Vás! Prevenciou je pravidelné odvápňovanie. Na pravidelné odvápňovanie Vás väčšina automatických kávovarov priamo vyzve. Samotné odvápňovanie spočíva v naliatí špeciálneho prípravku do vody a spustenie procesu odvápňovania na kávovare. Pri pákových automatoch je to horšie. Tie Vás na problém zo zavápnením neupozornia. Väčšina užívateľov preto začína riešiť zavápnenie takéhoto kávovaru až keď keď prejde do kritického štádia a značne sa zhorší jeho schopnosť vyrábať kávu alebo sa prejaví nejaká so spomínaných závad.

Ak bola prevencia zanedbaná alebo využívate kávovar pravidelne na miestach kde je voda veľmi tvrdá ako v Bratislave a okolí, tak bežným odvápňovačom nebudete schopný nahromadený vodný kameň s kávovaru odstrániť. Potom je najlepšia voľba profesionálne odvápnenie u nás v servise. Kávovar rozoberieme a odvápnime ho úplne a on sa Vám odvďačí chutnou kávou na ktorú ste boli zvyknutý.

ČISTENIE USADENÍN – káva je mastná a pri mletí a manipulácii s ňou sa v kávovare pomaly vytvárajú usadeniny ktoré sťažujú prácu mechanickým častiam, najmä mlynčeku. Nahromadené usadeniny nielen zhoršujú prácu kávovaru a zvyšujú jeho opotrebovávanie ale aj zhoršujú chuť vyrábanej kávy.

Pre dôkladné vyčistenie od usadenín je nutné rozobrať kávovar a mlynček. V prípade záujmu o takýto servis nás neváhajte kontaktovať.

FILTRÁCIA VODY – jednou s ďalších preventívnych opatrení ktoré predĺži životnosť Vášho kávovaru je používať filtráciu pre používanú vodu. Filtrácia zmäkčuje vodu ale aj zlepšuje chuťové vlastnosti vyrobenej kávy.